top of page
  • Yazarın fotoğrafıArif Antlı

SON YILLARIN EN GÖZDE OPERASYONU; “SAÇ EKİMİ”

Güncelleme tarihi: 13 May 2020


Mehmet Toprak Hastanesi bünyesinde olan Uzman Estetisyen ve Güzellik Uzmanı Songül Güney Erzurumlu, diğer adıyla “Songül Estetik”, saç ekimi konusunda en çok merak ettiğiniz soruları Toprak Hair Saç Ekimi Koordinatörü Dr.Kinyas Düşünmez’ e sordu…


*SAÇ EKİMİ NEDİR?

“Genetik veya çevresel nedenlerle saç dökülmesi yaşanan bölgelere estetik görünüm sağlamak amacıyla başka bir bölgeden saç foliküllerinin alınarak eksiklik yaşayan bölgeye nakledilmesi işlemine saç ekimi denilmektedir.”


*SAÇ EKİMİNDE BAŞARI ORANI NEDİR? KİMLER SAÇ EKİMİ YAPABİLİR?

“Doğru ortamda doğru ekip ve doğru doktorla yapıldığı ve doktorun tavsiyelerine uyulduğu sürece saç ekim operasyonlarında başarı oranı oldukça yüksektir.Saç ekimi işlemi Sağlık Bakanlığı’nca sertifikalı medikal estetik doktorları, plastik cerrahlar ve dermotologlar tarafından yapılması uygun görülen cerrahi operasyonlardır.”


*SAÇ EKİMİ KİMLERE YAPILABİLİR?

“Kalıcı saç dökülmesi yaşayan, saç dökülmesinin büyük çoğunluğu tamamlanmış donör bölgesinde yeteri kadar saç bulunan operasyon sırasında kişinin sağlığını riske atabilecek bir hastalığa sahip olmayan erkek ya da kadın herkese saç ekimi yapılabilmektedir.”


*SAÇ EKİMİNİ HEMŞİRELER YA DA SAĞLIK TEKNİSYENLERİ YAPABİLİR Mİ?

“Saç ekimi operasyonları 8 saate kadar uzayabilen ve çeşitli aşamaları olan operasyonlardır. Saç ekim operasyonları en az 4-5 kişiden oluşan bir ekip tarafından yapılmalıdır. Bu ekip içerisindeki sağlık teknisyenleri ve hemşireler de saç ekim doktorunun yönettiği saç ekimi operasyonunun belirli aşamalarını yürütmektedir.”


*SAÇ EKİMİ OPERASYONLARI NEREDE YAPILIR?

“Saç ekimi operasyonları Sağlık Bakanlığı’nca onaylı hastaneler, cerrahi tıp merkezleri ya da sağlık merkezlerindeki tam teçhizatlı starilizasyon şartları tam olarak sağlanmış operasyon odalarında yapılır.”


*KİŞİNİN SAÇ EKİMİ İÇİN UYGUN OLUP OLMADIĞINA NASIL KARAR VERİLİR?

“Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişiye öncelikle saç analizi yapılmakta ve çeşitli testlerle saç dökülmesinin kalıcı mı yoksa bir hastalık sebebiyle mi ortaya çıkmış geçici bir saç dökülmesine mi sahip olduğuna karar verilmektedir. Özellikle genetik kaynaklı saç dökülmeleri ve erkek tipi dökülmeler kalıcı saç dökülmeleri arasında girmektedir. Bir diğer konu da kişinin donör bölgesindeki saç miktarının saç ekimi operasyonu için yeteli olup olmadığının belirlenmesidir. Kişiden yapılan kan testleriyle herhangi bir ciddi hastalığa sahip olup olmadığı da kontrol edilir. Saç analizi ve muayene esnasına bunlara bakılarak kişinin saç ekimi için uygun olup olmadığına karar verilir.”


*SAÇLARI SEYRELMEYE BAŞLAMIŞ HER KİŞİ SAÇ EKİMİ İÇİN UYGUN MUDUR?

“Hayır değildir. Saç ekimi operasyonları için öncelikle saç dökülmesinin sebebi araştırılmalıdır. Erkek tipi dökülmelerde saç dökülmesinin büyük ölçüde tamamlanmış olması beklenmektedir. Saç dökülmesi tamamlanmadan yapılan saç ekimlerinde daha sonradan dökülen saçlar estetik olmayan görüntülere sebep olabilmekte ve ikinci bir saç ekimi operasyonu gerekebilmektedir. Bunun yanı sıra donör bölgenin uygunluğu da saç ekim operasyonlarının başarılı bir şekilde yapılabilmesi için önemli bir etkendir. Saçları seyrelmeyle başlamış kişilerin operasyon öncesi saç analizi yaptırması gerekmektedir.”


*SAÇ EKİM OPERASYONLARI PAHALI MIDIR?

“Saç ekimi operasyonlarının sağlık turizmi çerçevesinde olması ve yurtdışından çok hasta gelmesi sebebiyle özellikle Türkiye’de diğer ülkelere göre kıyaslandığında uygundur. Yurtdışında 5000 Euro’ya yapılan operasyonlar ülkemizde 1500 Euro civarında yapılabilmektedir. Saç ekimi fiyatları ekilecek greft sayısına ve serbest piyasa sebebiyle saç ekim merkezlerine göre de değişiklik göstermektedir. Saç ekim merkezlerinin başarı oranı, doğallık konusundaki iddiası ya da doktorların yoğunluğu fiyatları etkileyebilmektedir. Ancak bunların yanı sıra bazı merkezlerin fiyatlarının çok daha yüksek olmasının sebebi hastalarına sunduğu lükse giren yan özelliklerdir. Merkezin yeri ve marka değeri gibi sebepler hastaya saç ekim ücretlerinin yanı sıra reklam değeri ve lüks sunumların bedelinin de ücrete yansıtılmasına sebep olmaktadır.”


*SAÇ EKİM OPERASYONLARI NE KADAR SÜRMEKTEDİR?

Saç ekim operasyonlarının süresi ekim yapılacak greft sayısı ile doğru orantılıdır ancak ortalama bir saç ekim operasyonu 4 ile 8 saat arasında sürebilmektedir. Bu süreç içerisinde gerekli görüldüğü takdirde operasyona ara verilebilmektedir.”


*SAÇ EKİMİ YÖNTEMİYLE EKİLEN SAÇLAR DÖKÜLÜR MÜ?

“Hayır dökülmez. Ekilen bölgede sağlıklı bir şekilde çıkan saçlarında yeniden kellik oluşturduğu görülmemiştir. Saç ekimi operasyonlarında genellikle donör bölge olarak iki kulak arasında kalan ense bölge tercih edilmektedir. Bu bölgedeki saçlar diğer saç köklerine göre çok daha uzun ömürlü ve genetik olarak dökülmeye yatkın bir yapıda değildir. Ense bölgesinden alınarak ekilen saç köklerinin uzun seneler boyunca dökülmesi beklenmemektedir.”


*SAÇ EKİMİ HANGİ BÖLGELERDEN YAPILABİLİR?

“Saç ekimi için ilk olarak tercih edilen bölge iki kulak arasında kalan ense bölgesidir. Ense bölgesindeki saç kökleri genel saç yapısına uygunluğu ve dökülmemesi sebebiyle tercih edilmektedir. Ancak vücudun diğer bölgelerinden de saç ekimi yapılabilmektedir bunlar tercih edilme sırasına göre göğüs bölgesi sırt bölgesi kol ve bacak bölgeleridir.”


*SAÇ KÖKÜ ALINAN BÖLGELERDE TEKRARDAN SAÇ UZAR MI?

“Saçların alındığı donör bölgeden saç kökleri alındığı için tekrardan saç teli uzamaz ancak FUE yöntemiyle saç kökleri tek tek ve ara ara toplandığı için ense bölgede iz kalmaz, saç köklerinin alındığı yerler belli olmaz.”


*VÜCUTTAN ALINAN KILLARLA SAÇ EKİMİ YAPTIRMAK SAKINCALI MIDIR?

“Vücuttan alınan köklerle saç ekimi yapılabilmektedir. Vücudun farklı bölgeleri de normal saç folikülü içermektedir ancak kıl yapısındaki farklılıklar sebebiyle görüntüsel bir takım farklılıklar yaşanabilmektedir ama sağlık açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. İhtiyaç olduğu durumlarda özellikle göğüs bölgesinden alınan kıllarla saç ekimi uygulamaları yapılabilmektedir.”


*SAÇ EKİMİNDEN NEDEN TÜRKİYE TERCİH EDİLİYOR?

“Saç ekimi Türkiye’de uzun senelerden bu yana uygulanmaktadır. Bu durum daha çok vakanın görülmesi daha çok saç ekiminin yapılması anlamına gelmektedir. Bu sebeple Türkiye’de saç ekimi yapan ekipler oldukça tecrübelidir. Sağlık turizmi açısından oldukça gözde olan Türkiye’de saç ekim hastaları kaliteli hizmet almanın yanı sıra bu süreç içerisinde turistik ziyaretlerde gerçekleştirebilmektedir. Bunların yanı sıra saç ekimi fiyatlarının oldukça uygun olması ve ekilen greft sayısının yüksek olması Türkiye’yi saç ekimi operasyonlarında tercih edilen bir ülke haline getirmektedir.”

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page